Łosoś pieczony z różowym pieprzem, pieprzem cytrynowym i tymiankiem:
filet z łososia (ok 100 - 120 gr na osobę)
pieprz cytrynowy
pieprz różowy
tymianek
Przygotowując kawał dobrego łososia należy zachować zasadę IM MNIEJ PRZYPRAW TYM LEPIEJ:) Często robiłam go tylko z pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Teraz dodaję również utłuczonego w moździerzu pieprzu różowego. Robię z tych przypraw taką pierzynkę na filecie. I tyle! Rybę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut (filet jest w porcjach - jak na zdjęciach, jeśli mamy cały to pewnie na ciut dłużej, ja robię to "na oko").
Do tak upieczonej ryby jadamy zwykle ryż pełnoziarnisty i jakiś delikatny biały sos: np. zasmażam mąkę na maśle i dodaję mleko, troszkę bulionu i przyprawiam gałką muszkatołową. Kiedyś jedliśmy też sos pomarańczowy i pasował moim zdaniem. Czasem są to gotowe sosy do ryb które można kupić w norweskich sklepach, np. sos maślany Sandefjord (ci którzy tu mieszkają zapewne znają). Do tego obowiązkowo jakieś warzywa: świeże albo gotowane na parze. Lubię: miks sałat, pomidory, ogórki i kukurydzę z musztardowo - miodowym dresingiem lub po prostu gotowane marchewki, brokuły czy kalafior. Ale dodatki to już kwestia gustu i tego co akurat posiadamy. Byle było delikatnie, bo główną atrakcją jest łosoś:))
A na koniec mały przegląd tego, co dzieje się w moim warzywniku, przy czym to tylko część...
Tez lubimy lososia pieczonego w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńRobie go bardzo podobnie :)
Warzywnikiem mi zaimponowalas - ja mam dwie lewe do sadzenia ;), ale kiedys sprobuje :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ja to jestem zwyczajny plantator - amator;) Spróbuj! To nic trudnego. Niepowodzenia tylko dają doświadczenie, ja też uczyłam się na błędach;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rybami - za wyjątkiem właśnie łososia:) Ciekawy sposób przyrządzania - kiedyś spróbuję:) Choć marna ze mnie kucharka...:) A ogródek super się zapowiada...
OdpowiedzUsuńMmmm ale narobiłaś mi ochotę - z wielką ochotą skorzystam z Twojego przepisu. Tylko nie wiem, czy dostanę u mnie pieprz różowy. Czy mogę go zstapić czarnym?
OdpowiedzUsuńAle masz pyszności w ogródku :)