środa, 12 czerwca 2013

Na letnie przyjęcie w ogrodzie

Muszę koniecznie podzielić się z Wami nowymi daniami, które wypróbowałam! W sam raz na letnie przyjęcie w ogrodzie czy na tarasie:) Uwielbiam letnie posiady (jak to mówi się u nas w górach na spotkania towarzyskie) w gronie znajomych czy rodziny, a nawet "w gronie" samego męża;). Pierwszy przepis to sałatka z młodych ziemniaczków, która idealnie pasuje do grillowanych kiełbasek. Drugi to lodowy tort - perfekcyjny deser na upalne dni. Przepisy zaczerpnęłam z gazetki, która była do wzięcia w jednym z tutejszych marketów. Zawsze znoszę do domu z zakupami te papiery z inspiracjami kulinarnymi, wiele potraw przypadło mi do gustu i po małych moich przeróbkach zagościły w naszym menu. Tak będzie i z tymi.

Sałatka z młodych ziemniaczków dla 4 osób:

800 g młodych ziemniaków
2 łyżki musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy
1 ząbek czosnku
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
200 ml oleju
sól i pieprz
rzodkiewki
2 łyżki kaparów marynowanych


1. Gotujemy ziemniaki, oczywiście ze skórką
2. Mieszamy musztardę, przeciśnięty czosnek, miód, sok cytrynowy i olej aż wyjdzie jednolity dressing. doprawiamy solą i pieprzem.
3. odcedzamy ziemniaki, kroimy na dość duże kawałki i po ostudzeniu mieszamy z dressingiem. Posypujemy kaparami i rzodkiewką pokrojoną w plasterki. Ja dodałam też szczypior.

Pochwalę się, że rzodkiewki są z mojego warzywnika. Smakują super, choć są nędzne z wyglądu. Nie wiem dlaczego, ale nie zawiązały ładnych okrągłych korzeni, mają za to mnóstwo liści, a korzenie są maleńkie w części czerwonej i długaśne:P Może gleba nie ta...

PYCHA!

Lodowy tort dla 8 osób (bez pieczenia!)

150 g kruchych ciastek z mąki pełnoziarnistej (w Norwegii kupić można KORNMOKJEKS) 
4 łyżki masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
200 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
300 ml jogurtu greckiego
600 ml mrożonych jagód (ja użyłam tylko truskawek)
miód do smaku
świeże jagody na wierzch



1. Kruszymy drobno ciastka - ja zrobiłam to w blenderze, ale musiałam mu pomagać nieco łyżką;) i mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem i cynamonem. Taką masę układamy na spód okrągłej formy do ciast (24 cm średnicy) i wstawiamy do lodówki.
2. Ubijamy  śmietanę z cukrem pudrem aż powstanie ładny krem, dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, który już mamy w formie. I znów do lodówki.
3. Miksujemy jagody na pure i dodajemy do smaku miód (choć po wszystkim stwierdzam, że lepiej dodać cukru pudru, chyba że jagody są słodkie. Moje wyszły kwaśne. Albo może dodałam za mało miodu... Masę owocową układamy na kremie jogurtowym, przykrywamy folią i wstawiamy do ZAMROŻENIA na minimum 4 godziny.

Nie mam zdjęcia gotowego tortu - jedynie to z gazetki.

Taki torcik może sobie siedzieć zamrożony i czekać na gości kilka dni. Przed serwowaniem wystarczy przełożyć go do lodówki na jakieś 20 minut żeby nieco zmiękł. Następnie posypać obficie świeżymi jagodami, udekorować listkami melisy i cieszyć się latem!

Smacznego:) 
 

4 komentarze:

  1. Ale pysznosci , salatke z ziemniaczkow napewno zrobie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita sałatka. Wypróbuję jak już się objem truskawkami. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję przepis na sałatkę i zapraszam http://tulipanowiec.blogspot.com/2013/06/wyroznienie-libster-award.html po wyróznienie Liebster Award :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń